Breng wat Hollywood in je foto’s

Soms kom je software tegen die echt uniek is.

De meeste software die je online vind zijn varianten op elkaar, bv Lightroom, Photoshop of ze zijn toegespitst op een specifiek gedeelte van de workflow zoals tinting, huidbewerking etc. Maar er is eigenlijk altijd wel een variant op een variant te vinden. Vandaar dat ik ook echt verast was door BorisFX Optics.

Als groot film liefhebber zie ik regelmaat lichteffecten waarvan je als fotograaf natuurlijk weet dat het zo nep is als maar kan… maar oh wat is het mooi in de context van de film, denk aan de mooie glow rond straat verlichting in de mist op een warme zomeravond, realiseer je dan dat er helemaal geen mist was maar die toegevoegd is via special effects….

Vaak denken we bij special effects aan ruimte schepen, pratende muizen etc. maar waar we vaak helemaal niet bij stilstaan is dat special effects ook gebruikt worden om mist, glow, lensflares, rook etc. toe te voegen aan een scene om de sfeer te verhogen in een film, en het is gewoon vaak makkelijker om het later toe te voegen dan om een hele straat perfect in de mist te zetten.

Maar ook vuur en particles (deeltjes) zijn onderdeel van special effects, denk maar een scene waar iemand in een brandend huis loopt, al die kleine vuur deeltjes van brandend papier/materiaal… enorm grote kans dat dit allemaal special effects zijn.

De software welke daar heel veel voor gebruikt word zou je kunnen bestempelen als de grote broer van BorisFX Optics. En dit is ook goed te zien.

Er is veel software waar je met overlays kan werken voor bv rook, maar nog nooit heb ik software gezien waar je via een veelvoud aan sliders de rook letterlijk als een film voorbij kan laten gaan en EXACT kan kiezen waar je de rook wil, en daarna kun je nog een duizelingwekkende hoeveelheid dingen veranderen aan de rook. En geloof het of niet maar nagenoeg elk effect wat je kiest heeft een soortgelijke slider keuze, als je hier niet het gewenste effect mee krijgt zou ik het ook niet meer weten.

Maar goed, is dit niet “cheaten”?
Ja en Nee.
Waar ik persoonlijk moeite mee heb is als mensen totaal geen moeite doen voor een correcte belichting of styling en dan via allerhande filters proberen een foto toch nog interessant te maken, en hoewel daar soms hele mooie resultaten uit komen is het toch een heel ander resultaat als wat ik voor ogen heb.

Je kan natuurlijk altijd roepen dat als het niet door de camera gevangen is, het niet echt is… maar…. dan vraag ik me af hoe zie je dan een black mist filter, die een lensflare duidelijk sterker maakt ?

En zo zie ik eigenlijk BorisFX Optics ook.
Ik probeer nog steeds de foto 100% correct te krijgen in de camera, ik bouw de gehele set, plaats de verlichting op de juiste plekken, gebruik eventueel rook etc. etc. Maar na de fotoshoot gebruik ik BorisFX Optics om alles “aan te zetten”, de lensflare zit al in de foto maar in het retouch process kun je deze wel aanzetten met bv BorisFX Optics en het echt jouw look en feel geven. Ditzelfde geldt voor het extra aanzetten van een spot, hij is er wel, maar je maakt hem net wat duidelijker. Als ik eerlijk ben heb ik daar persoonlijk absoluut geen moeite mee.

En laten we ook gewoon eerlijk zijn, uiteindelijk hebben we nog steeds zelf de foto gemaakt en het gehele process doorlopen in de software en dat is toch een geheel creatief process, alleen in plaats van alleen kleuren voegen we nu ook sfeer toe in een foto wat anders niet mogelijk was geweest, en dit maakt het voor mij als film liefhebber nu mogelijk om foto’s een veel meer film look mee te geven.

In de komende maanden zal ik verschillende video’s maken over BorisFX Optics, je kan deze vinden op ons YouTube kanaal en natuurlijk van deze site.

► Krijg 20% korting op Boris FX Optics via https://bit.ly/3zpQLzZ en gebruik coupon code: doorhof-optics22