logo

Frank Doorhof voorzitter in Europese jury Belgische fotowedstrijd.

EMMELOORD – De winnaar van de jaarlijkse fotowedstrijd  van de Belgische CAP Studio is afgelopen weekend bekend gemaakt door een internationale jury.

 

De jury bestond uit CAP@Studio voorzitter en architectuur fotograaf Toon Grobet, Noorse fotograaf Arnfinn Johnson en Emmeloordse fashion en glamour fotograaf Frank Doorhof. Het thema vintage werd door de ingezonden foto’s op verschillende manieren vastgelegd. Van een model met stippeltjes omslagdoek, een model bij een oude cadillac tot een model in een jaren 60 huiskamer. Uiteraard was er ook een familie foto zoals 50 jaar geleden de mode was.

 

Techniek zoals lichtval, maar ook scherpte en creativiteit waren belangrijke beoordelingspunten. De hoofdprijs was een camera. Ook voor de tweede en derde plaats was een camera beschikbaar, geschonken door de sponsors. De winnaars ontvingen een mooie award en een flesje wijn. Naast de jury prijzen waren er ook een publieksprijzen die een heel andere foto als winnaar aanwezen.

 

Het portret van een bekende belgische oud voetballer is uiteindelijk tot winnar gekozen. Het karakteristieke gezicht van de in de jaren 60 beroemde Belgische Rode Duivels voetbalspits Raoul Lamberts is goed verlicht en kijkt naar links, daar ziet hij zichzelf in zijn jonge jaren als hij recht in de camera kijkt. All round fotograaf en leraar fotografie in het volwassenene onderwijs Jan Darthert uit Brugge was heel verbaast: “Deze foto is één van de eerste uit een serie oud voetbalspelers die terugkijken op hun carriere. Ik zoek sfeer en gevoel in een portret, dat kenmerkt mijn fotografie.” Volgens de jury is dat hier uitstekend gelukt.

 

“Het niveau van de inzendingen is enorm hoog”: begint Johnson, die al vele Europese  juringen heeft gedaan. “Leden van Color Art Photo (CAP) hebben een goede kwaliteit en zijn ook wekelijks bezig hun werk te verbeteren door samen te komen en workshops en seminars te volgen, ook de samenwerking tussen de verschillende landen wordt steeds groter, natuurlijke mede dankzij internet.” Johnson geeft ook fotografie workshops in zijn thuisland en in Ijsland. Maar is vooal bekend als fotograaf van de Olympische spelen in Noorwegen in 1993. Binnenkort komt er een boek uit van deze bijzondere portretten. Ook houdt hij in November een eigen expositie in Oslo. Meer dan 100 prijzen heeft Johnson al gewonnen en ook was hij  al eens Photographer of the year in Noorwegen. Hij is al meer dan 20 jaar lid van de Noorse CAP, die overigens in vele europese landen een afdeling heeft.

 

“Er is goed nagedacht over het thema”: beaamt Doorhof. “Ik verbaasde me over de diversiteit aan foto’s. De ene fotograaf denkt bij vintage aan tattoos. En de andere aan een jaren 60 model met een parelketting. De winnende foto vertelt echt een verhaal, je wordt nieuwsgierig naar de reden van de foto. De compositie is mooi en de kleuren zijn aangepast aan de emotie van het moment.

 

CAP belgie is gericht op professionele portretfotografen en is onlangs samen gegaan met VZW studio, een onafhankelijke vakvereniging van en voor fotografen in hoofdberoep. De nieuwe naam is CAP@Studio. Het doel van de vereniging is om de kwaliteit van portretfotografen omhoog te brengen. Doorhof heeft eerder een seminar voor deze vereniging verzorgd en is dit jaar ook gevraagd voor de jurering en een seminar voor de leden.

 

Op de foto:  het winnende portret. Frank Doorhof, Toon Grobet, Arnfinn Johnson

  • Share