Rogue paraplu’s voor speedlights en studioflitsers

Vandaag kunnen we jullie met trots voorstellen aan onze nieuwe Rogue paraplu’s voor speedlights en studioflitsers.

Deze week komen ze ruim op voorraad. In elke workshop gaan we ermee aan de slag. Het hele setje in een handig reistas kost €116,00 incl btw.   De Rogue paraplu’s voor speedlights én studioflitsers zijn een aangename verrassing. En bewijzen dat je helemaal geen dure en ingewikkelde softboxen nodig hebt om je model prachtig uit te lichten.

 

De paraplu's en de tas van Rogue

Fotograferen en paraplu’s gaan bijna hand in hand
Bij je eerste lichtset zitten vaak al paraplu’s en ook op de markt is het aanbod in paraplu’s enorm van een teintje tot vele duizenden euro’s. Wat is er nu zo speciaal aan de nieuwe Rogue paraplu’s voor speedlights en studioflitsers? Dat lees je in dit artikel.

Maar waarom eigenlijk ?

De meeste mensen leggen hun paraplu’s na een paar weken/maanden in de kast om over te schakelen naar softboxen. En om eerlijk te zijn, datzelfde gebeurde bij mijzelf ook. De paraplu wordt gewoon vaak gezien als een low-budget lightshaper die eigenlijk alleen handig is om te starten. En als je genoeg geld hebt voor een softbox belandt hij vaak in de kast.

Toen Rogue met de nieuwe paraplu’s op de markt kwam was mijn eerste reactie dan ook; “leuk, speciaal voor de beginners”. Vol goede moed begon ik met het filmen van video’s gericht op de beginners. Maar hoe meer ik met de paraplu’s bezig ging des te meer begon me ook iets zeer snel duidelijk te worden.

De meeste fotografen gebruiken (denk ik) geen paraplu’s omdat ze simpelweg in een periode met paraplu’s werkten waarin ze hun licht nog niet onder controle hadden. Met de upgrade naar een softbox werd het controleren van het licht natuurlijk wel iets makkelijker, maar dit betekent niet dat de paraplu dus niet inzetbaar is. Sterker…. sinds we ze hebben ben ik meer en meer de paraplu gaan gebruiken in verschillende opstellingen. Laat ik in deze pagina daarom het systeem aan jullie voorstellen en meteen wat voorbeelden laten zien hoe wij ze gebruiken.

Constructie van de Rogue paraplu’s voor speedlights en studioflitsers
Ten eerste is bij veel paraplu’s het skelet vaak niet al te sterk. En dat betekent dat veel paraplu’s na een paar keer op locatie of in de studio al lastig beginnen te doen of zelfs helemaal niet meer 100% open willen. Rogue heeft dit opgelost door een glasvezel skelet te gebruiken en een stevige metalen knop voor het openen.

Close up van de Rogue paraplu met stevige rods en metalen drukknop

Twee Rogue paraplu’s?

We hebben 2 paraplu’s, waarmee we nagenoeg elke situatie kunnen uitlichten.
De paraplu’s zijn los te bestellen. Maar in de voordelige kit zitten beide paraplu’s en een handige stevige draagtas.
Hieronder zie je de kit, en laten we eens beide units los bekijken.

de twee paraplu's in gebruik. De shoot thru en de bounce umbrella.

Doorzichtparaplu

Als eerste is er natuurlijk de bekende doorzicht paraplu. Deze paraplu is ongeveer 86cm en is geheel wit. Je kan deze gebruiken om doorheen te flitsen, of als reflectie.
We zetten deze paraplu zelf vaak in als fill-in flits, of als je echt een volledige ruimte wil uitlichten. Tevens is deze paraplu ideaal als je veel werkt met witte achtergronden. Met achtergrondflitsers wil er toch nog vaak een hotspot ontstaan. Dit is vooral met de moderne camera’s vaak een flink probleem ivm het terug kaatsen van licht van de achtergrond.

Met de witte paraplu kun je op beide manieren de achtergrond verlichten, namelijk erdoor heen, of reflectie. Beide geven een mooie egale uitverlichting zonder hotspot, maar pakken tevens de ondergrond en de zijkanten van het model mee (afhankelijk van de positie en gekozen stand). Daarmee kun je dus met 2 paraplu’s een achtergrond volledig uitlichten, inclusief de vloer en eventueel ook nog een accent geven aan je model. Het enige wat je nodig hebt is een hoofdlicht :D.

Door de enorme spreiding zonder hotspot is dit tevens de perfecte lightshaper voor fill-in flash. Dankzij het omnidirectionele karakter is de plaatsing iets minder essentieel. Dit is de perfecte oplossing als je een hoog contrastopname wil maken met echt gericht licht op je onderwerp maar niet wil werken met retouching om de schaduwen op te lichten (wat eigenlijk nooit helemaal perfect gaat). Een goed geplaatste omnidirectionele lichtbron 3-4 stops onder het hoofdlicht is dan echt onbetaalbaar (maar in het geval van de paraplu, dus zeer betaalbaar).De zwarte reflectie paraplu met hoes. De perfecte softbox voor speedlights en studioflitsers

De zwarte paraplu

Deze paraplu is alleen geschikt als reflector.
Hou je van licht met een “randje” voor een mooi portret van bv een mannelijk model, of wil je gewoon wat meer contrast in je beelden, dan gebruik je hem zonder de meegeleverde sleeve. Maar als je meer gaat voor het zachtere licht, dan is het formaat van de paraplu (96 cm) en de sleeve echt ideaal. En voor dat bedrag is het onmogelijk een softbox te kopen.

 

Als ik eerlijk ben (als pro) dan vind ik het licht van de paraplu met de sleeve een stuk beter als de instap softboxen die we hier in de studio hebben liggen. Dit komt mede door het principe van reflectie. Bij nagenoeg alle softboxen staat het licht feitelijk gericht op het frontpaneel. Bij een paraplu en beautydish (in mindere mate) werk je niet met direct licht maar met gereflecteerd licht. Dit maakt het afstraal gedrag van de lightshaper veel egaler en zachter, ideaal dus.

Hieronder een paar voorbeelden van hoe ik de paraplu’s gebruik.

Je ziet hier de zwarte paraplu met sleeve op onze Hensel flitser.
En dat is ook met mooie van paraplu’s, ze passen op eigenlijk alle soorten flitsers en continue verlichting. Let wel op de warmte ontwikkeling als je werkt met een sleeve, maar dit geldt voor alle soorten van licht die warmte afgeven en modifiers). Ik gebruik hem hier als hoofdlicht.
backstage foto met de reflector paraplu links. En een gewone reflector met blauw gel links

Bij de volgende foto’s gebruikte in de paraplu als fill-in flits. De rest is zoals ik het normaal  zou opzetten. In de standaardopstelling zou de paraplu vervangen worden door een 1.20 softbox van rond de €800,00 met hetzelfde effect.

backstage foto met de rogue paraplu voor speedlights en, zoals je ziet voor studio fliters

Bij de volgende opstelling gebruik ik de paraplu van boven naar beneden gericht.
Ik gebruik hier de zwarte paraplu, en via een techniek genaamd feathering kan je zonder problemen zowel de achtergrond als het model verlichten, door gebruik te maken van een Black Diffusion (black mist) filter krijg ik hier tevens een mooie zachte glow over de foto.

Hier nog een voorbeeld waarbij we de paraplu gebruiken in een opstelling waar ik zowel een “wrap arround” effect op mijn model wilde zien. Maar ook de achtergrond en rook wilde belichten. Dit kan absoluut ook met een grote softbox.. maar dan betaal je dus een stuk meer. En een ander voordeel van de paraplu is dat hij veel minder ruimte in neemt als een grote softbox, wat vooral op locaties of kleinere studio’s een enorm voordeel geeft.

Makkelijk op te zetten

Heel vaak staan we op locatie te worstelen met de stangen van de softbox. Die je al dan niet in een gat moet zien te krijgen terwijl je voorover gebogen op de grond staat, met de rand van de softbox in je buik. Na veel kracht (en krachttermen) moet ook de diffuser er nog op. En dan moet de softbox nog op de studiolamp….  Daarom nemen wij de modifiers vaak compleet mee, met als gevolg slecht zitht in het achterraam van de auto en ook is ie als eens bijna weggewaait bij het inladen. Iedereen weet hoe een paraplu werkt, hij is makkelijker in te klappen en mee te nemen. Dus de Rogue paraplu’s voor speedlights en studioflitsers zijn een fijn alternatief. Geen kennis en veel tijd nodig. Iedereen kan het.

 

Hieronder nog een paar voorbeelden van de paraplu’s in gebruik.

mooi zacht licht van de rogue paraplu met diffuser voor speedlights en studioflitsers.

Zoals je kan zien is de paraplu een waanzinnig flexible lightshaper die enorm veelzijdig inzetbaar is.
Met het glasvezel skelet en compacte vorm weet ik zeker dat je jaren plezier zal hebben van onze nieuwe Rogue paraplu’s voor speedlights en studioflitsers, maar bovenal… dat je er waanzinnig mooie foto’s mee kan maken.

De paraplu’s zijn nu beschikbaar via de aangesloten Rogue dealers, of via onze eigen webshop.