Lois in een roze top voor een Click Props Backdrops Vinyl (Arrow)

Zijn onze backdrops beter dan papier in je fotostudio?

10 Redenen waarom je beter van papier kunt afstappen

 

Heb je ooit wel eens een fotostudio gezien zónder achtergronden om tegen te fotograferen?

Achtergronden kunnen heel simpel zijn in de vorm van een zwarte doek, maar meestal zie je de zogenaamde “seamless” achtergronden. Dit zijn heel vaak papierrollen, rond de 272cm breed. Laat ik meteen duidelijk zijn dat er altijd een plek is voor papier in een studio, maar het kan zoveel mooier. In dit artikel lees je alles over de onze click props backdrops achtergronden in je thuis- of fotostudio. Wat kies jij? En zijn onze Click Props Backdrops beter dan papier in je fotostudio? Lees snel verder.

Bekijk hier de Nederlandse introductievideo 

Model Linda voor de Metallic Rust Wall met Floor achtergrond van Click Props Backdrops. Deze achtergrond is veel beter dan papier.

Model Linda voor de Metallic Rust Wall achtergrond van Click Props Backdrops

 

Als starter koop je papierrollen als achtergrond

 

Toen ik begon met fotografie was mijn eerste keuze natuurlijk ook een zwart doek. Lekker goedkoop. En je kon het model er echt uit laten knallen. Maar als ik eerlijk ben ging de zwarte achtergrond toch wel vervelen, en was de keuze daarna… wel papier. Even uit mijn hoofd was mijn eerste set wit, zwart en grijs.

Maar al snel wilde ik meer en kwamen de kleurtjes om de hoek kijken. En daar ging het eigenlijk mis. Hoewel ik het fantastisch vond (en nog steeds) om een model tegen een felrode of paarse achtergrond te fotograferen, is het niet iets wat ik keer op keer wil doen.

Wat me ook opviel, vooral als ik op locatie werkte, was dat ik heel erg neigde naar de wat meer ruwe achtergronden, de graffiti muren, of juist afgescheurd behang. En in die periode kwam ik ook in aanraking met de echte “vintage” canvas doeken. En eerlijk gezegd vind ik deze vind tot op de dag van vandaag nog steeds de mooiste achtergronden. Maar ze hebben zoveel nadelen dat ik ze nooit meer gebruik. Gelukkig heb ik nu een aantal hele goede alternatieven in de studio, die keer op keer gebruikt worden. Maar laat ik niet op de zaken vooruitlopen.

Schilder je muren voor unieke achtergrond

 

In onze nieuwe fotostudio was het tijd voor wat anders. En dit vonden we in de vorm van geschilderde muren. Natuurlijk moest het wel lekker ruw en grof dus werd er ook flink gewerkt met structuren. Tot op de dag van vandaag gebruik ik die muren nog steeds. Dit zijn dus echt achtergronden die je keer op keer kan gebruiken. Maar toch wilde ik meer, en dat is exact waarom we de vraag: “Zijn onze backdrops beter dan papier?” met z’n lange inleiding gaan beantwoorden… (PS: onze geschilderde muren als backdrops zijn nu ook voor jou beschikbaar in de Frank Doorhof signaturelijn.)

model Claudia voor de Stacked Master, een achtergrond die uit 2 doeken lijkt te bestaanWeer een reden waarom onze backdrops beter zijn dan papier in je fotostudio

Model Claudia voor de Earth Stacked Master. Het lijkt alsof er 2 doeken hangen. Maar het is echt 1 ProFabric (ook in andere kleuren verkrijgbaar). Dit krijg je met papier natuurlijk niet voor elkaar. En dit op een muur schilderen wordt ook lastig.

Click Props Backdrops unieke achtergronden zijn beter dan papier

 

Click Props Backdrops maakt in Engeland fotoachtergronden van vinyl en ProFabric. In diverse maten en met oneindig veel motieven. Ze hangen altijd strak, zonder golven of kreukels, zijn makkelijk schoon te maken, op te hangen, en ook op te bergen in de meegeleverde koker. Ze zijn ontwikkeld door fotografen voor fotografen.

 

Dus waarom zou ik voor Click Props Backdrops kiezen in mijn fotostudio?

 

Deze vraag krijgen we heel vaak.
En ik snap dat natuurlijk.
Als we kijken naar de prijzen van Click Props Backdrops  dan variëren de wat grotere achtergronden tussen de €280,00 en €750,00 en dat is heel wat meer dan een rol papier van €68,00. Dus waarom zou je onze achtergronden kopen?

Papier versus Click Props Backdrops achtergronden

 

Het antwoord is eigenlijk supersimpel, en valt in een paar delen uiteen. Hieronder lees je 10 redenen waarom je van papier kunt afstappen.

 1. Onze backdrops zijn duurzaam

  Laten we wel eerlijk zijn, een papierrol heeft niet het eeuwige leven. In een beetje studio moet je regelmatig de rollen vervangen; ze worden vies of (vooral bij wisseling van luchtvochtigheid) gaan ze bobbelen en dan ben je een flinke tijd in Photoshop bezig om alles weer goed te krijgen.

  Ik denk dat je rustig mag zeggen dat een redelijke fotostudio zeker 5 papierrollen per jaar verruikt, wat je al op een kleine €350,00 uit laat komen. En dan vergeten we nog even de verzendkosten als je elke keer los besteld.

  Een vinyl of ProFabric achtergrond gaat jaren mee. En zou je ooit uitgekeken zijn op de print dan is er ook nog een restwaarde. Gemiddeld worden gebruikte achtergronden van deze kwaliteit verkocht voor ongeveer de helft van de nieuwwaarde. Inruilen kan ook. Vergelijk dat maar eens met papier, dat gaat niet lukken. Het enige ritje wat je met je oude papier maakt is naar de milieustraat om hem te recyclen als oud papier.

  De achtergronden van Click Props Backdrops zijn gemaakt voor en door fotografen, en dit wordt vaak onderschat. Alleen al in de UK leveren ze aan een grote groep fotostudio’s. Het is natuurlijk van levensbelang dat de kwaliteit van zowel de print als het materiaal jarenlang goed blijft. Met de kwaliteit van zowel het vinyl als de ProFabric ben je gegarandeerd van vele jaren gebruik. Dit is misschien wel de belangrijkste reden waarom onze achtergronden beter zijn dan papier in je studio.

 

 1. De Click props Backdrops zijn veelzijdig

  Zoals gezegd worden de achtergronden gemaakt door en voor fotografen. Click Props Backdrops heeft bijvoorbeeld ook verschillende signature lijnen waarbij professionele fotografen hun eigen achtergronden ontwerpen. Je weet dan gewoon dat het goed is en niet zomaar een print die er in de catalogus wel leuk uitziet maar als hij eenmaal hangt toch tegenvalt. Er is ook een Frank Doorhof signature lijn.

  Papier kun je maar op een manier gebruiken. Bij Click Props Backdrops is niet alleen de print interessant voor de foto. De vinylachtergrond kun je vaak op verschillende manieren ophangen (op de kop, horizontaal) en bij de bredere achtergronden ook op verschillende plekken je model plaatsen waardoor je steeds weer een andere look krijgt. Voor mij persoonlijk is dit een fantastische manier om creatief te werken met de achtergronden. Zelfs de ProFabric (die op een stang zit) kun je op de kop hangen door de buis op de grond te leggen en de bovenkant om een papierrol systeem te slaan en vast te zetten met knijpers.

 

 1. De print reageert echt en reflecteert niet

  Ok dat klinkt een beetje vreemd, dus ik zal dat uitleggen.

  Wat je absoluut niet wil in een print is dat je de flitsers ziet reflecteren. En geloof het of niet, dit zie je best vaak gebeuren bij de bekende goedkope achtergronden die je online kan bestellen voor een paar tientjes. Ik zou die ook echt afraden voor de serieuze fotostudio.

  Een van de dingen die ik fantastisch vind aan een “echte” achtergrond, zoals de muren in onze studio is dat je kan werken met schaduwen. Dit geeft diepte in de achtergrond, en dat is in mijn optiek onmisbaar voor een dynamische “echte” foto. Maar ook de manier waarop een achtergrond met kleurgels werkt is essentieel.

  Gelukkig zijn al deze facetten fantastisch op zowel ons vinyl als ProFabric.
  Op veel van de prints op vinyl zijn schaduwen verwerkt in de print. Zet je licht op de juiste plek en hoek, en de achtergrond komt volledig tot leven en trekt je echt het beeld in. Vooral bv de Earth Stacked master is hier geniaal in. Maar ook de Old Navy Wall is een absolute favoriet voor mij persoonlijk.

  Daarnaast reageren de kleuren zeer intens op de kleurgels (op de flitsers) die we gebruiken, je kan dus echt de kleuren van de achtergrond laten spatten bij de vinyl achtergronden.

  model Lois voor de Antique Wall Navy (457cm breed)

  model Lois voor de Antique Wall Navy die meer dan 4,5meter breed is. Je ziet ook nog iets van de vloer.

  De ProFabric is van heel ander materiaal, meer een soort canvas waar licht ook doorheen kan. Zoals je hebt kunnen lezen ben ik gek op de oude canvas doeken. Jammer genoeg zijn die absoluut onbetaalbaar, maar met het ProFabric materiaal komen we angstvallig dichtbij. Fantastische prints zijn bijvorbeeld de Botanical Garden, of juist het statige Brown Punch Master (niet voor niets een bestseller) waarbij je echt terugdenkt aan de oude meesters.

 2. De achtergronden zijn makkelijk schoon te maken

  Een tijdje geleden hebben we in onze studio een fotoshoot gedaan met een slang. En geloof het of niet, maar de slang moest op een gegeven moment zichzelf verlossen van zowel vloeibaar als vast (zal geen details geven, behalve dat het een enorme bende en stank veroorzaakte). De hele achtergrond zat onder de druppels en stonk behoorlijk.

  Toch was het genoeg om even met een vochtige doek de achtergrond af te nemen en te laten drogen, en we ruiken en zien er niets meer van. Vooral in studio’s waar nog wel eens wat mis kan gaan met huisdieren of baby’s is het belangrijk een achtergrond en ondergrond (die leveren we ook) te gebruiken die goed en makkelijk schoon te maken is. Papier kan je weg doen als het nat geworden is. Dus daarom zijn onze backdrops beter dan papier in je studio.

 

 1. Makkelijk op te hangen

  Onze ProFabric doeken worden vanaf 2,72m breed geleverd op een rol die past op alle achtergrond systemen (dus op twee statieven en een stang).
  Voor €219,00 inclusief BTW leveren we zelfs een complete elektrische kit met 3 motoren voor je achtergrond systeem. Natuurlijk met afstandsbediening.

  Voor vinyl kun je kiezen voor een stang (tegen een meerprijs) of ons handige magneetsysteem. Bij dit systeem krijg je metalen plaatjes en supersterke magneten waarmee je de vinyl achtergronden supersnel kan wisselen en net als het ProFabric materiaal hangt hij natuurlijk altijd strak.

  Bekijk hier de video over het ophangen van Vinyl

 

 1. Klantenbinding

  Laten we eerlijk zijn, we willen graag dat klanten voor ons en onze studio kiezen. En dat ze terugkomen. Tegenwoordig heeft iedereen een camera (of telefoon) en noemt zich fotograaf. Maar met de juiste belichting en de juiste achtergrond kun je je wel onderscheiden van de concurrentie. En als een klant eenmaal binnen is geweest is het vaak logisch dat ze terugkomen.

De Botanical Garden ProFabric voor de Metallic Rust Wall met vloer

De Botanical Garden ProFabric voor de Metallic Rust Wall. En daar weer achter de geverfde muur op het podium in onze studio (ook verkrijgbaar als Click Props Backdrops (Metallic Master)

 

 1. Veelzijdigheid in prints

  Of je nu gericht bent op new born fotografie, kids en families, acteurs, fashion, glamour of beauty…. Er is voor alles wel een achtergrond.

  Met meer dan 900 prints is er voor elke gelegenheid een perfecte print. Daarnaast zijn er speciale prints die in combinatie met props en kleding gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld een  gave superheldenfotoshoot. Denk eens hoeveel kinderen daarmee op de foto willen! Een beetje rook in de studio, een beetje sfeer met filmmuziek en de kids (en vaders) gaan helemaal los in de stad die gered moet worden.

Een vampier in de set. met een kroonluchter. rood licht op de achtergrond en een beetje rook

Een vampier in de set. Met kroonluchters en rood licht op de achtergrond. Door rook krijg je een mysterieuze sfeer.

 

 1. Ook ondergronden of vloeren verkrijgbaar

  Natuurlijk komt het ook voor dat je ook wat op de grond wil hebben. Niets is zo frustrerend als een mooie set bouwen en altijd diezelfde studiovloer te zien. Vandaar dat we ook een zeer ruime selectie van vloerdelen hebben, natuurlijk in de meest flexibele prints. Deze zijn los te krijgen maar ook geïntegreerd in de achtergrond, zodat je op locatie alleen maar de achtergrond hoeft af te rollen en je meteen de hele set klaar hebt. Met papier heb je alleen maar een effen ondergrond, dus nog een reden om voor Click Props Backdrops te kiezen.

 

 1. Klein, groter, groots, of nog groter…

  Onze vinyl achtergronden zijn ook in extra breed te bestellen, waardoor het maken van een set met diepte, of simpelweg de optie om een hele familie te fotograferen mogelijk wordt gemaakt. Maar handig zijn ook de kleine maten voor de thuisstudio.

  Naast de standaardmaten is het ook mogelijk maatwerk te laten maken.

  Op deze pagina zie je een handig plaatje om te bepalen welke maat je nodig hebt. 

 

 1. En als laatste reden waarom onze achtergronden beter zijn dan papier zijn in je fotostudio is natuurlijk je eigen print

  Natuurlijk kun je ook je eigen achtergrond ontwerpen en deze door ons af te laten drukken. Hier zit een kleine meerprijs aan verbonden.

Koop Click Props Backdrops in onze webshop.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?

Ondanks dat we heel veel achtergronden op voorraad hebben, kan het zijn dat je net een andere beter vindt. Omdat de achtergronden handgemaakt worden in Engeland kan de levertijd oplopen tot circa 2 a 3 weken (Jammer natuurlijk, want je wilt meteen beginnen). Op onze facebookgroup vindt je alle achtergronden die op voorraad zijn.

Klik hier voor de actuele catalogus 

 

Zoals je ziet is een achtergrond van Click Props Backdrops niet zomaar een achtergrond, maar een essentieel onderdeel van elke studio, en een manier om je echt te onderscheiden van de concurrentie.

Vraag gerust om meer informatie, we hebben een ruime ervaring en kunnne je goed adviseren wat voor prints je nodig hebt in jouw studio.