Achtergronden

Als fotograaf (video) weten we het natuurlijk wel, een achtergrond is super belangrijk. Denk alleen maar aan de uitdrukking in onze taal als je echt geïnteresseerd bent in iemand “wat is je achtergrond”.

Ok dat was natuurlijk een inkoppertje, maar de kern is absoluut waar, een goede achtergrond kan een foto maken of breken.

Toen wij begonnen met ClickPropsBackdrops was ons doel eigenlijk heel simpel, we willen achtergronden leveren die er niet alleen mooi uitzien in een catalogus maar ook gewoon fantastische op de foto uit komt. In dit artikel leg ik je wat verschillen uit, en waar je op moet letten bij achtergronden.

Veelzijdig
Sommige achtergronden zijn heel mooi maar ook wat beperkter qua inzet.
Als ik naar mijn eigen werk kijk dan wil ik achtergronden die ik zeer veelzijdig kan inzetten en waar ik dan misschien wel dezelfde achtergrond gebruik maar waar ik door licht/kleur/styling aan te passen toch een totaal andere look krijg.

Run je een portret/familiefoto studio dan is het misschien juist heel belangrijk dat je een meer neutrale achtergrond kiest die bij alles past, aangevuld met 1-2 extreme achtergronden bv, in de praktijk zul je al snel merken dat die wat meer “drukke” “extreme” achtergronden het erg goed doen bij klanten.

Als ik bv kijk naar de “art botanical” dan zie je een relatief drukke achtergrond, maar door de patronen en vooral de verdeling van het doek is hij op verassend veel manieren te gebruiken.

Hier gebruik ik de achtergrond met ons model Claudia op de FotoFair.

Maar het kan ook veel subtieler waardoor je eigenlijk alleen een patroon ziet zoals op het portret hier boven.

Natuurlijk kun je echt de aandacht naar de achtergrond trekken, maar je kan het ook veel subtieler doen.

Wat me opvalt aan de prints en kwaliteit (hoe de flitsers ermee werken) is dat je echt kan zien dat het een product is wat gemaakt is voor en door fotografen maar vooral door mensen die gewend zijn een studio te runnen, er is zoveel materiaal op de markt wat fantastisch lijkt maar na 2-3 weken al volledig uit elkaar ligt of begint te scheuren. Dit zal met ClickPropsBackdrops niet gebeuren.

Laten we eerst eens kijken naar de materialen in dit artikel.

Materialen
Zoals je ziet hebben we verschillende materialen bij ClickPropsBackdrops.
Laten we eens kijken naar de verschillen en hoe ze fotograferen.

Wat je absoluut niet wil bij achtergronden is reflecties, maar soms in het “echte leven” reflecteren bepaalde delen van een achtergrond wel, en dan wil je natuurlijk wel weer dat een achtergrond dat ook doet.

Vinyl
Het eerste materiaal waar ik kennis mee maakte was Vinyl.
En vergis je niet, vinyl is niet zomaar vinyl.
Ten eerste zijn er natuurlijk verschillende soorten, maar ook de inkt waarmee geprint word is per aanbieder anders, wat me opvalt aan de ClickPropsBackdrops vinyl achtergronden is dat de kleuren er vaak echt afknallen, en er normaliter absoluut geen reflectie te zien is, iets wat ik bij legio andere vinyl achtergronden wel zie en wat me eigenlijk heel vaak juist tegen hield dit soort achtergronden te gebruiken, dit leidde er uiteindelijk toe dat we alle muren in onze studio hebben laten schilderen met aparte patronen en structuren en dat heeft jaren gewerkt, maar word wel erg prijzig als je wat anders wil 😀

Toen we in Zuid Afrika voor de eerste keer met de achtergronden werkte gedurende een event (hoe je elkaar toevallig kan ontmoeten in een totaal andere setting) viel me meteen op dat hoe extreem ik mijn flitser ook neer zette het resultaat altijd was zoals verwacht, en dat is natuurlijk super.

Maar zoals gezegd soms wil je juist wel dat iets reflecteert, want dat maakt juist het effect overtuigender.

Ten eerste moet de achtergrond natuurlijk groot genoeg zijn om het idee van ruimte te creëren, maar dat is geen probleem, we leveren achtergronden in nagenoeg elk formaat. Maar op de een of andere manier weten ze gewoon de perfecte combinaties te maken. Neem bv onze graffiti door als voorbeeld.

Elke keer dat ik door de catalogus bladerde ging mijn oog naar die achtergrond. En elke keer dacht ik “nee dat is niets” en dat was niet omdat ik de achtergrond niet mooi vind, in tegendeel, met dit soort achtergrond kun ej super gaaf spelen met licht, styling en apart hoeken. De naam theater zegt genoeg natuurlijk, iemand met een gitaar, een danseres, een acteur, iemand die even verkoeling zoekt onder een straatlantaarn, met dit soort “deuren” zijn de mogelijkheden bijna eindeloos.

Maar in het echt zouden juist de witte letters eruit moeten knallen en reflecteren maar de deur moet mooi zwart blijven, en kijk goed naar de foto’s…. dit doen ze toch wel heel erg goed 😀

Jammer genoeg hangt hij nog maar net, maar dit word denk ik een achtergrond waar we veel plezier van gaan hebben want de letters knallen er echt af terwijl het zwart fantastisch diep zwart blijft behalve waar de flitsers op staat, inderdaad deze achtergrond reflecteert dus wel, maar juist zoals het hoort (word daar erg enthousiast over zoals je al leest).

Maar vinyl is ook super voor lekkere spattende kleuren.

Hier gebruik ik de “peeling paint blue” achtergrond en door de eigenschappen van het vinyl kan ik met een rode gel een fantastische overgang van kleur maken.

In de foto’s hieronder doe ik hetzelfde met de panoramische “Antique wall navy”, deze is leverbaar in verschillende tinten (en formaten) maar ik ben zelf een voorstander van de blauwe versie omdat deze fantastisch te combineren is met gekleurde gels.

Zoals je ziet reageert het vinyl echt geniaal op de belichting.
Vinyl is voor mij echt fantastisch voor werken met sterke kleuren en “real life” situaties.Maar we hebben natuurlijk naast Vinyl nog een materiaal, en dat is in mijn optiek echt super speciaal.

ProFabric
Vanaf het eerste moment dat ik het ProFabric materiaal zag was ik verliefd.
Ik ben een enorme liefhebben van de oude vintage doeken die we allemaal wel kennen uit de jaren 70-80, echt fantastisch, maar er kleven enorm veel nadelen aan die achtergronden.

Ten eerste zijn ze niet te betalen, je betaald rustig 1000 euro en meer voor een relatief kleine achtergrond. Ook laat de verf vaak los na een tijdje gebruik en opslag, en natuurlijk de vouwen, meestal hangen we ze 3-4 dagen voor de shoot op en spuiten ze nat met een plantenspuit en dan hangen ze na een paar dagen wel strak, maar dit werkt weer niet op alle doeken… het is fantastisch maar ook een hoofdpijn dossier tenzij de achtergrond altijd hangt.

ProFabric doet iets geks.
Het materiaal heeft alle eigenschappen van een kunststof, dus sterk, makkelijk schoon te maken en hangt altijd recht. Maar als je het fotografeert dan heeft een, en dit is heel moeilijk uit te leggen, een soort van zachte look, kijk bv naar de “art botanical” foto’s, maar ook op deze foto’s met de “stacked earth master” is het echt goed te zien, kan het moeilijk omschrijven maar ik vind het fantastisch.

En zoals je ziet reageert ook het profabric enorm goed op kleur en zelfs met “licht in licht” blijft het fantastisch.

ProFabric word standaard geleverd op een stevige metalen buis die compatible is met nagenoeg alle achtergrond systemen. Wij gebruiken ze in de studio en op locatie met een motorsysteem en expands wat nagenoeg de standaard is voor papier rollen, maar door de buis kun je ze ook over een single achtergrond systeem gebruiken door de ligger door de buis te steken, de achtergrond hangt altijd strak door de dikkere buis (waar normaal de ligger nog wel eens door wil hangen met papier bij een enkele rol).

Een van de andere eigenschappen van ProFabric is dat je het ook echt fantastisch met backlighting kan gebruiken door een flitser (met of zonder kleur) achter het materiaal te plaatsen, je kan daar echt fantastische creatieve effecten mee bereiken.

Ok.
We hebben nu de materialen behandeld en waar je op moet letten bij de aanschaf van een achtergrond, maar er is natuurlijk veel meer te vertellen, dus in het volgende artikel gaan we kijken naar wat we adviseren voor een startende en meer uitgebreide studio en hoe je slim om kan gaan met het wisselen van de achtergronden, en misschien zelfs een setje kan bouwen met 2 of zelfs 1 achtergrond (ja het kan echt).

Hebben jullie vragen, stel ze gerust.

Zie www.clickpropsbackdrops.nl voor meer informatie