Welke achtergronden voor de studio ?

Met ondertussen meer dan 900 prints en verschillende maten en materialen kunnen we ons voorstellen dat je soms even de weg kwijt bent, vandaar dat we in deze blogpost wat tips geven die de keuze wat makkelijker zal maken.

Wil je eerst de catalogus bekijken, dan vind je hier de nieuwe 2022 versie.

Maar laten we eerst de vraag beantwoorden “waarom iets anders dan papier ?”
Eigenlijk is het heel makkelijk uit te leggen.
Een ClickPropsBackdrops achtergrond gaat vele jaren mee en zal als je er ooit op uitgekeken bent ook nog een rest waarde hebben. Daarnaast werkt het absoluut omzet verhogend als je als studio de klant een mooie achtergrond kan bieden voor het portret, product of model, een achtergrond bepaald voor een groot gedeelte de look van de foto en waarom de klant voor jou kiest of voor een ander.

Dus laten we eens kijken naar de vraag “welke achtergrond ?”

Materiaal
Bij ClickPropsBackdrops leveren we 2 verschillende materialen aan.

Vinyl
Dit is een materiaal dat zeer stevig is, makkelijk schoon te maken en uitermate geschikt is voor realistische prints. Persoonlijk vind ik dit materiaal echt ideaal voor een wat modernere look, het materiaal reflecteert niet dus je kan er flink creatief met licht mee spelen en het materiaal reageert ook fantastisch op gels.

ProFabric
Toen ik ProFabric voor de eerste keer zag was ik meteen overtuigt. Volgens de folder is ProFabric een modern materiaal met alle fotografische eigenschappen van de oude vintage (en niet te betalen) hand geschilderde doeken. Als je het materiaal gewoon ziet hangen is het al een mooie achtergrond maar zodra je met flits gaat werken komt het materiaal echt goed tot zijn recht. Het is heel moeilijk uit te leggen maar het fotografeert heel “zacht”, de manier waarop vinyl reageert is helder en contrast rijk, ProFabric is bijna het omgekeerde en geeft een enorm mooi “zacht” beeld. Ook is het materiaal ronduit geniaal met kleur gels, waar vinyl de kleuren heel duidelijk mengt met de aanwezige print waardoor je mooie verlopen kan creëren, zie je dat bij ProFabric de kleuren van de achtergrond bijna selectief meer of minder oplichten wat een totaal ander effect geeft.

Hier meng ik kleur op een Vinyl achtergrond
(op de achtergrond zie je de ProFabric trouwens, we hebben daar een kleine set mee gebouwd)

En hier zie je hoe ProFabric op dezelfde gel reageert.

Zoals je ziet reageren beide achtergronden anders op het licht en kleurgels, en dit geeft ook direct aan hoe serieus ClickPropsBackdrops de kwaliteit van de uiteindelijke foto neemt. Een bijkomend voordeel van ProFabric is dat je het ook van achteren kan belichting voor een meer creatieve opstelling. Dit maakt het ProFabric materiaal ook uitermate geschikt voor studios waar de investering in achtergronden beperkt is en 1-2 achtergronden dus zoveel mogelijk opties moeten geven. ProFabric is dan absoluut een goede keuze.

Een paar voorbeelden met de flitser achter het materiaal.

Bevestiging
ProFabric word geleverd op een stevige tube welke compatible is met alle papier systemen en werkt ook op de systemen met een motor.
Vinyl word netjes opgerold geleverd in een tube waar hij na gebruik ook weer in opgeborgen kan worden.

Het bevestigen van Vinyl kan met het Magnafix systeem, dit bestaat uit metalen plaatjes en zeer sterke magneten. In onze studio gebruiken we verschillende formaten en wisselen regelmatig dus wij hebben gekozen voor een lange metalen strip die aan de muur bevestigt is, we gebruiken wel de magneten maar ipv de metalen plaatjes gebruiken we nu de strip waardoor we veel flexibeler zijn.

We krijgen regelmatig vragen over het ophangen van het vinyl en gelukkig is het heel makkelijk (als je het even weet).
Hang het materiaal eerst op aan de punten en zet daarna op redelijke afstand de volgende magneet en druk het materiaal met de magneet naar de kant toe waar je naar toe werkt tot je meer weerstand voelt (paar mm-cm), pak de volgende magneet en druk weer het materiaal op spanning, herhaal dit tot het eind. Het vinyl zal dan volledig strak aan de muur hangen.

Natuurlijk willen we geen troep in de studio dus hebben we ook verschillende muur houders voor de achtergronden waardoor de achtergronden weinig ruimte innemen en altijd beschikbaar zijn.

 

Ok dan de keuzes……

Welke print ?
Dit is denk ik de moeilijkste vraag om te beantwoorden want laten we eerlijk zijn, wat ik mooi vind kan een ander spuuglelijk vinden, maar toch is er wel een soort van richtlijn te geven denk ik.

Ik ga proberen het te doen in volgorde van aanschaf.
Als ik bijvoorbeeld advies geef voor het inrichten van een studio zeg ik meestal dat het belangrijk is om ten minste 1 achtergrond te hebben die multifunctioneel inzet baar is, maar ook tenminste 1-2 wat meer extremere achtergronden. In deze blogpost wat adviezen die de keuze misschien wat makkelijker maakt. Natuurlijk mag je ons altijd mailen met vragen.

Als ik naar mijn eigen voorkeur kijk dan hou ik van een achtergrond die echt iets toevoegt aan de foto, maar die ook op verschillende manieren te gebruiken is. Het meest veilige in dat geval zijn bv de Studio Masters achtergronden. Dit zijn achtergronden die eigenlijk altijd werken met neutrale prints en vaak een mooi natuurlijk vignette, wat je er ook voor zet van food naar model fotografie je krijgt direct een vintage of moderne sfeer in de foto. Dit is een achtergrond eigenlijk in elke studio aanwezig moet zijn. De alleskunner als het ware. Natuurlijk zijn de achtergronden in veel kleuren en patronen te krijgen zodat er altijd wel iets tussen zit voor je.

Als je trouwens (net als ik) een liefhebber bent van echte vintage looks dan zou ik zeker eens kijken naar de “art botanical” achtergrond, vanaf het eerste moment dat ik deze achtergrond zag kon ik niet wachten om ermee te werken. Ik moet wel eerlijk zeggen dat het natuurlijk wel een “herkenbare” achtergrond is, dus je kan deze perfect gebruiken voor een stijl, maar als je de print iets te druk vind, maar het idee wel mooi, dan zijn er ook verschillende versies die meer gefade zijn, wat abstracter etc. Dat is ook het mooie aan het aanbod van ClickPropsBackdrops, als je iets mooi vind maar het is het net niet helemaal, dan is er ook wel een versie te vinden die wel bij je past. En als je iets op maat wil maken kan dat trouwens ook, tegen een 20% meerprijs mag je je eigen prints gebruiken, maar goed… hier wat voorbeelden van de wat meer vintage achtergronden, te beginnen met de “art botanical”,

Het mooie van die achtergrond vind ik dat je echt kan spelen met de positie waar je je model plaatst. Omdat het een ProFabric achtergrond is krijg je fantastische effecten met kleurgels, waar vinyl een wat harder en feller beeld geeft bij gels geeft het profabric materiaal een mooie zachte look.


Hier nog wat voorbeelden van alternatieven met hetzelfde soort idee qua achtergrond.

Nu we de eerste achtergronden gekozen hebben gaan we kijken naar de volgende stap.
Als ik als fotograaf naar mezelf kijk dan heb ik altijd een voorliefde gehad van structuren, een mooie oude muur, wat afgebrokkeld behang en stukwerk, misschien een oude houten deur etc. Het zijn de dingen die ik op locatie altijd probeer op te zoeken om foto’s bij te maken, een goede achtergrond met de juiste styling maakt een foto voor mij gewoon helemaal af.

Aangezien we niet altijd op locatie werken hebben we een paar jaar geleden al besloten wat muren in onze studio te schilderen met custom paints en patronen, hier is ook de Frank Doorhof Signature serie bij ClickPropsBackdrops uit ontstaan. Het idee is dus om die mooie buiten/binnen locaties naar de studio te halen. Je vind in de catalogus van ClickPropBackdrops daarom ook een gigantisch aanbod van achtergronden met bv Graffiti, metaal, hout, steen, behang, deuren, wanddelen etc.

Ik kies meestal als 2e achtergrond een achtergrond met een wat drukker patroon.
Denk hierbij bv aan een oud behang, of bv de Urban Arrow achtergrond, of een achtergrond met knipsels.

Dit soort achtergronden zet wel een duidelijke “handtekening” op de foto’s maar dat hoeft niet negatief te zijn, sterker ze tillen in mijn optiek foto’s echt naar een volledig ander niveau, helemaal als je het een beetje combineert met gericht licht, wat rook of focus effecten etc. Dit zijn de achtergronden die voor studio’s die veel met families werken voor een flinke omzet boost zullen zorgen. Als je maar 3 achtergronden in je studio kwijt kan dan zou ik persoonlijk eerder voor de meer behangstijl prints gaan of de volgende groep.

Structuren en materialen
Of het nu metaal is of hout of beton, dit is echt een categorie prints die een duidelijke stempel drukken op de foto maar toch enorm veelzijdig inzet baar zijn. Een achtergrond die meer een sfeer bepaald dan echt overdreven aanwezig is. Het zou je favoriete muurtje kunnen zijn bijvoorbeeld. Natuurlijk kun je de achtergrond altijd op andere manieren gebruiken door bv kleur gels te gebruiken of bij vinyl de achtergrond op een andere manier op te hangen, of zelfs als ondergrond te gebruiken.

We hebben nu een paar verschillende soorten achtergronden de revue laten passeren, en de volgende is in mijn optiek een hele interessante.

De real life achtergrond
Dit zijn de achtergronden die uitermate geschikt zijn voor het bouwen van kleine sets.
Ik heb zelf onlangs de panoramische “antique wall navy” achtergrond aangeschaft, en doordat deze erg breed is kun je daar een flinke set mee bouwen. We hebben op dit moment alleen nog wat test foto’s waarin ik nog niet de lengte gebruikt heb maar wilde weten hoe het blauw mengde met rood. En dat was mooi 😀

Maar deze achtergrond moeten we natuurlijk nog een keer echt in de lengte gaan gebruiken.

ClickPropsBackdrops heeft een flinke hoeveelheid prints met dit soort “real life” achtergronden.

Vloerdelen en all in one
Natuurlijk hoort bij een set ook een vloer.
En ook dat heeft ClickPropsBackdrops.

Onze vloerdelen vallen in 2 soorten uiteen.
Mijn persoonlijke voorkeur is om losse vloerdelen te bestellen en deze te combineren met verschillende achtergronden. Maar fotografeer je events of veel op locatie en wil je het zo makkelijk mogelijk, neem dan onze all in one oplossingen waar de achtergrond en het vloerdeel op 1 rol geprint zit. Achtergrond op de juiste hoogte ophangen, uitrollen en je hebt een achtergrond met vloerdeel. “easy peasy”.

Familie, kinderen, newborn
Natuurlijk zijn er ook een achtergronden speciaal gericht op kinderen.
Op de website vind je een zeer uitgebreide selectie van newborn tot superhelden achtergronden.

Egaal
Soms moet het gewoon egaal zijn.
Ook voor de situaties waarin je een egale achtergrond wilt gebruiken met alle voordelen van vinyl is er meer dan genoeg keuze, van neutrale kleuren tot achtergronden die letterlijk van je scherm af knallen. Dit is ook het grote voordeel van vinyl tov papier, de kleuren die knallen echt van je scherm, plus je hoeft nooit meer vouwen weg te werken of schaduwen door oneffenheden in de achtergrond, niet alleen de kleur is egaal 😀

Veelzijdig
Als laatste wil ik nog een paar voorbeelden laten zien van onze “Earth Stacked Master”
Deze zijn allemaal geschoten gedurende de FotoFair en laten zien hoe veelzijdig je 1 achtergrond kan gebruiken, maar bovenal hoe mooi het profabric reageert op het licht. Dit is zonder twijfel op dit moment 1 van mijn favoriete achtergronden.

Ik hoop dat je wat ideeën hebt opgedaan, maar twijfel absoluut niet om ons te mailen als je vragen hebt.
Op onze webshop op www.frankdoorhof.com/shop hebben we een selectie staan van de achtergronden, op de website clickprops.co.uk vind je het hele assortiment, zie je daar een achtergrond die wij niet hebben geef dan even het type en maat door dan voeren we hem direct in (tegen dezelfde prijs natuurlijk) en kunnen we hem voor je leveren.