Tethering handleiding

Wil jij ook graag je foto’s gelijk op je computer of laptop zien? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan deze tethering handleiding. Waarom tetheren voor elke fotograaf een “must” is. Welke kabels je nodig hebt en welke software je kunt gebruiken. En tenslotte geven we tips om problemen op te lossen en zelfs een tip voor als niks meer werkt. Natuurlijk kun je altijd contact met ons opnemen als je een vraag hebt.

Hoe het begon

Waarom ik deze tethering handleiding ben gaan schrijven? Dat lees je nu.
Ik kan me het nog herinneren als de dag van gisteren. Vogels en sport waren helemaal “mijn ding” qua fotograferen, maar door de lokale fotoclub en een toevallige uitzending van een documentaire over David LaChapelle brachten me in aanraking met modelfotografie. Het was letterlijk ❤️ liefde op het eerste gezicht. 

Het feit dat je het licht volledig onder controle hebt. Styling zo extreem kan maken als je wil en vooral het samenwerken met mensen,  want uiteindelijk zijn we als mens natuurlijk altijd aan het zoeken naar verbindingen, en vooral bij fotografie is die samenwerking essentieel, een goede combinatie van model, fotograaf en eventuele visagie/styling kan pure magie creëren.

En dat verbinden brengt ons meteen op het onderwerp van deze blog

Toen ik alleen aan de zijkant van het sportveld stond, of door het bos liep of langs het water zat voor de vogels had ik nooit mensen die continue aan mijn hoofd “zeurden” of ze even de foto’s mochten zien. En of ik niet een groter schermpje had (de LCD schermpjes waren toen absoluut niet wat ze nu zijn). Bij de modelsessies was dit echter een bijna continue terugkomend “probleem”. Waarom zeg ik probleem, het klinkt misschien wat onvriendelijk maar het haalt je helemaal uit de flow van een shoot, en ‘Nee” zeggen zit niet echt in mijn persoon, dus we moesten een oplossing vinden.

We kennen allemaal vast nog wel het bekende gele video kabeltje, en liet die nu net op mijn camera zitten… Dus ik dacht “waarom niet een lange video kabel naar een TV en de preview aan laten staan” en tot mijn grote vreugde werkte het. Het was verre van perfect maar man wat was ik blij, en het team ook, ik kon gewoon doorschieten en…. wel ok daar ging het mis, want zodra ik de sluiter in drukte om te focussen was de foto weer weg. Maar het begin was er.

Toen ik de overstap maakte naar een digitale middenformaat camera brak een veel mooiere tijd aan, ik kon nu met firewire en een versie van Leaf Capture echt naar een computer schieten, en dat had enorm veel voordelen, alleen…. was er geen windows versie…. maar gelukkig kon ik meedoen aan de beta-test als een van de weinige windows gebruikers, en daar is eigenlijk ook het hele verhaal van het oplossen van tetherproblemen begonnen (later meer).

Ondertussen kwamen er meer en meer camera’s op de markt die tethering via USB ondersteunde. In het begin was dit nog wel wat beperkt maar al snel begonnen programma’s als Capture One steeds uitgebreider te worden en kregen ook opties die echt puur gericht waren op tethering, in plaats van dat het “iets” is dat “ook wel mogelijk” was. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het mogelijk maken om een overlay te gebruiken waardoor je de foto’s direct binnen ziet komen binnen het ontwerp van de cover of artikel waarvoor de foto bedoeld is, dat maakt het werken ENORM veel makkelijker en geeft ook veel meer vertrouwen bij de klant.

Daarnaast heeft bijvoorbeeld Capture One ook de optie om een focus overlay te laten zien (leuk detail is dat dit een van de dingen was die ik ingediend had gedurende een beta-test), dit is een overlay met bv een groene kleur die laat zien waar de foto het scherpst is, dit is in 99% een geniale oplossing voor het werken met bv manueel focus bare lenzen, je kan van de andere kant van de studio zien of de focus goed ligt.

Tethering werd meer en meer toegepast, en ondertussen was de optie om te kunnen tetheren voor veel mensen ook een eis bij de aanschaf.

We zijn ondertussen wel tegen een aantal problemen opgelopen en een van de belangrijkste was wel de poort van de camera, dit was altijd al een zwak punt maar met de komst van steeds kleinere poorten werd het er niet beter op. Sterker, de poorten gingen bijna al kapot als je de kabel er net wat te hard indrukte of uithaalde.

En toen kwam USB-C op de camera en computer

Met USB-C hebben we eindelijk een oplossing die voor een goede poort (lees: stevige verbinding) zorgt maar ook geschikt is voor super snelle data overdracht. USB-C heeft geen boven en onderkant op de connector, dus die zit in altijd in een keer goed. Vanwege de enorme data hoeveelheden zijn het niet de ideale tether kabels voor lange afstanden. Er kan redelijk snel signaalverlies optreden of de  connectiesnelheid is niet goed, waardoor de overdracht niet optimaal is, je ziet een soort van schokjes. Meestal gaat het goed met afstanden tot een meter of 5, maar wil je verder zul je het signaal moeten versterken.

Werken met USB-C met de moderne camera’s is wel een hele mooie manier om meer snelheid in je workflow te krijgen, en als je met bijvoorbeeld een desktop/laptop werkt die alleen maar USB-C poorten heeft dan wil je natuurlijk ook daar gebruik van maken.

Gelukkig hebben we een oplossing voor dit probleem.

IQWire the Next Generation Tether Cables

Samen met Annewiek (mijn vrouw) zijn we al meer dan 12 jaar bezig met support en verkoop van tethering oplossingen.  Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat we alle mogelijke problemen die kunnen optreden wel voorbij hebben zien komen. Onze ICT achtergrond heeft ons ook veel gelerd.  Vandaar dat we je wat tips gaan geven voor een onbezorgde tether workflow.

De tetherkabel, heel belangrijk is deze tethering handleiding

Belangrijk in deze tethering handleiding is natuurlijk het gebruik van de juiste kabel. Voor tethering in de studio wil je een langere kabel, en het liefst aan 1 stuk. Maar zoals eerder aangegeven is 5 meter eigenlijk de maximale lengte en moet je daarna een versterker gebruiken. En gelukkig heeft IQwire die!

De IQwire is leverbaar in 5 meter maar ook in 10 meter. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van 2 inline boosters op de 10 meter kabel en 1 inline booster voor de 5 meter kabel. Deze boosters versterken het signaal zodat er zonder enig probleem de meest snelle en stabiele dataovergebracht is. De kabels ondersteunen zelfs het opladen van de camera gedurende het tetheren. De kabels zijn allen USB-C aan de computerkant. Heb jij nog een oudere computer, laat het ons weten en we doen er een verloopstukje bij.  Verder is er voor de camerakant een USB-3 (micro B) versie en de oudere UBC2 (mini B 5pin)

Vaak werken we in een studio in het donker en je wil natuurlijk niet op de kabel staan, en hoewel de kabels zeer stevig zijn (maar toch flexibel) wil je geen schade. De IQwire kabels hebben een felrode kleur waardoor ze goed opvallen op de vloer, en de inline boosters geven licht waardoor je eigenlijk bijna onmogelijk nog op de kabel kan gaan staan.

Een extra voordeel van de IQwire kabels is dat ze beschikken over de IQconnect hardware in de connectors. Deze IQconnect zorgt voor de maximale overdrachtsnelheid die je combinatie ondersteund en zorgt tevens voor een snellere connectietijd.

Om schade te voorkomen aan de poort heeft IQwire een haakse connector welke netjes langs de body van de camera naar onze ARCA CableBlock loopt. Deze bevestig je onder de camera en de kabel loopt door de CableBlock waardoor er geen druk meer op de poort van de camera hoeft komen.

IQwire is letterlijk de volgende generatie tethering kabel maar dit betekent niet dat we de oude generatie vergeten zijn. Dankzij de inline boosters en IQconnect hardware bij zowel de 10 als 5 meter kabel is het mogelijk om via verloop kabels van USBc naar bv mini USB nagenoeg elke camera aan te sluiten op de IQwire.

Op dit moment krijgt elke klant die een 10 meter IQwire bestelt via IQwire.nl een gratis Arca Cable Block en vervallen de verzendkosten.

 

Nu we de kabel en de bescherming van de poort in orde hebben kunnen we gaan kijken naar de software.

Sofware om te tetheren 

Deze tethering handleiding is natuurlijk niet compleet zonder sofware. Op dit moment zijn er veel tether oplossingen. Aangezien ik ze niet allemaal getest heb laat ik je hieronder een overzicht zien van de software welke ik zelf ook gebruik.

Native (software die bij de camera zit)

Tegenwoordig zijn er denk ik weinig mensen die nog een CD/DVD drive in de computer hebben. Dus als je de doos van de camera open getrokken hebt en de camera in je armen houdt denk je er vaak niet meer aan om ook even in de doos te kijken. En dat is jammer want vaak zit daar een handleiding en cd/dvd. In de handleiding staat vaak een verwijzing naar de tethering software van je camera. Maar ja wie heeft dat nodig als je gewoon schiet en je kaart leeghaalt…. nou precies… als je gaat tetheren.

Zowel Canon als Nikon worden in veel software standaard ondersteund voor tethering. Ze hebben ook hun eigen software uit die het schieten naar de computer mogelijk maakt. Sony word niet door alle software ondersteund maar heeft ook eigen oplossingen in de vorm van gratis software en Capture One.

Het beste is even te kijken op de website van je camera fabrikant. Bij drivers en software vind je vaak de software voor het tetheren. En anders geen paniek.

Er volgt nu een lijstje met software die in mijn optiek subliem zijn voor tethering, zoals gezegd zijn er meer oplossingen, maar met deze heb ik zelf ervaring. Wil je weten of jouw camera ondersteund wordt ga dan even naar de website van de software en kijk onder de lijst met compatible camera’s.

Capture One

Capture One is een fantastisch programma voor zowel RAW bewerking als voor tetheren. Het zou wel eens de beste kunnen zijn. Verbindingen zijn direct, dus zonder dat je iets moet aanklikken of op moet starten. De verbinding is ook superstabiel en de opties zoals focus check, overlay van het ontwerp en een volledige database-optie maken Capture One een allround oplossing.

Vind je dat je previews er lang over doen? Check dan even het menu voor de previews, je kan daar kiezen tussen direct of als rendering klaar is. Kies de optie direct en de foto’s worden direct getoond (de naam zegt het al eigenlijk)

Lightroom

Adobe heeft met Lightroom en Photoshop een zeer aantrekkelijk aanbod voor een laag maandelijks bedrag. Vooral het ecosysteem rond Lightroom is de afgelopen jaren met Lichtroom CC en Classic enorm vooruit gegaan. Op dit moment kan ik dingen in Lightroom waar ik nog maar een kort tijdje geleden Photoshop voor nodig had met dure plugins. Uiteindelijk hebben we Photoshop nog steeds nodig maar niet voor Tethering.

Lightroom ondersteund enorm veel camera’s van verschillende merken. Jammer genoeg op dit moment nog steeds geen Sony. Maar de kans dat je camera ondersteund wordt is dus best groot. Lightroom ziet tethering echt als een aparte actie dus je moet wel via het menu de optie tethering gebruiken, na het instellen van de folders krijg je een handige overlay te zien met alle instellingen van de camera en een ontspan knop. Daarna komen de foto’s netjes binnen en laat Lightroom elke keer de nieuwste foto zien.

check hier of jou camera door Lightroom ondersteund wordt

Smartshooter 4

Smartshooter is niet echt de moeite waard als je geen eventfotograaf bent. Want het is een behoorlijk beperkt pakket voor een studiofotograaf. Maar er is een ding waar smartshooter echt in uitblinkt (en waar het ook voor gemaakt is) en dat is tethering…. Smartshooter 4 is snel, stabiel en heeft voor eventfotografen een paar hele leuke voordelen zoals het gebruik maken van meerdere camera’s en het werken met QR codes. Want we werken natuurlijk niet alleen tethered in de studio.

Maar er is meer, herinner je je nog dat Sony niet ondersteund word door Lightroom ?
Toch heb je me regelmatig zien schieten naar Lightroom, en ik gebruik toch echt een Sony, wel dat is een van de redenen om Smartshooter 4 te kopen, bij Smartshooter 4 krijg je gratis een plugin voor Lightroom die het mogelijk maakt om toch tethered te schieten in Lightroom, en dat vind ik toch echt geniaal.

Cascable

Ik geef veel workshops en we verzorgen demo’s op beurzen en events. Het heen en weer rennen met een laptop is dan vaak niet ideaal, dus ik heb altijd al de wens gehad om naar bv een iPad Pro te kunnen schieten. Ik kan dan meteen de retouchdingen uitleggen en bij buiten locaties is de display van de iPad Pro gewoon een stuk beter te zien dan van een laptop.

Ik was dan ook enorm blij dat Sony tegenwoordig ook ondersteund wordt in Cascable via de USB-C poort. Cascable is een simpele oplossing maar werkt super snel en stabiel. Je kan een 2e scherm aansluiten en daar alleen de foto op laten zien zonder de interface, zoom je echter in dan gaat het 2e scherm ook mee. Echt een fantastische oplossing.

Ok, we hebben de software voor elkaar.
We weten zeker dat onze camera word ondersteund door de software.
We hebben onze IQwire kabel aangesloten en goed gekeken naar de labels.
De lampjes van de IQwire gaan branden, en dan….. niets…. helemaal niet….

en nu….?

EHBO voor tethering

Ok, geen paniek.
Zoals gezegd we doen dit al heel lang en waarschijnlijk zit jouw oplossing hier wel tussen.

Reboot

Je kent ze wel de nerds van the IT Crowd, wat zeiden ze ook al weer… “did you turn it off and on again”. Dus laten we daar altijd mee beginnen, het is zo een simpele oplossing dat je het zo zou vergeten om bv hier te vermelden.

Opladen even uit

Opladen van de camera gedurende het fotograferen is subliem, maar als er wat niet lekker loopt gedurende het tetheren dan zou ik zeker even het opladen uitzetten als eerste stap.

Overige instellingen op de camera

Soms is het handig even de handleiding erbij te nemen want het kan wat verwarrend zijn.
Bij mijn Sony bijvoorbeeld moet je ervoor zorgen dat de besturing met een smartphone UIT staat, en dan kun je in het tether menu pas de instellingen maken die nodig zijn.

Bij de meeste camera’s is gelukkig wat makkelijker.
Kijk eerst bij het USB menu en zorg dat daar de optie voor tethering aanstaat. Zie je deze term niet staan dan behoor je bij de meerderheid. Je moet dan in de camera kiezen voor termen als PC connect, MTP, etc. Het alternatief is vaak duidelijker. Dat is namelijk vaak simpelweg “storage” of “print” maar vaak zeer duidelijke namen. In dat geval kies dan de naam waarvan je denkt “wat betekent dat”. Dit is het protocol waarmee de camera weet hoe de verbinding gebruikt word. Een camera op storage word gezien als een externe harddisk en zal dus nooit tethered werken.

Tevens kan het zijn dat je Bluetooth en Wifi uit moet zetten, hier komt de handleiding goed te pas, maar kan soms ook verwarrend zijn of het niet duidelijk genoeg omschrijven, in dat geval zou ik adviseren alles wat niet met USB te maken heeft uit te zetten. En dan eventueel te experimenteren met de USB settings als die ook andere instelling heeft dan de protocol keuze.

LET OP
Bij sommige camera’s werkt de flitser niet als het LCD scherm gebruikt word in live view mode. (Ik denk gooi die er even tussen door).

Stroom

Dit is het bijna altijd maar kan op verschillende manieren opgelost worden.

  1. Windows/Mac en energie beheer
    Vaak kun je het beste het energie beheer volledig uit zetten. Ook kun je even kijken onder het apparatenbeheer (windows) of de USB poorten de optie hebben, dat het OS de poort uit kan zetten. Dat wille we natuurlijk niet.
  2. Poorten
    Soms komt er gewoon niet genoeg stroom uit de poort. Een tetherkabel/camera heeft altijd genoeg stroom nodig. Dit geldt trouwens voor alle USB aansluitingen. Denk je dat dit het probleem is? Dan kun je een paar dingen proberen. Probeer een andere poort, vooral op MacBooks kan er wel eens verschil zitten tussen de poorten. Maar ook bij Windows machines is het het proberen altijd waard.Nog steeds geen verbinding? Dan is het verstandig om een powered USB hub te gebruiken. Wij hebben zelf zeer goede ervaringen met merken als Startech. Het zijn niet de goedkoopste hubs maar ze draaien nu al jaren probleemloos in onze opstelling. Goedkopere hubs kregen toch uiteindelijk problemen waarbij we regelmatig van poort moesten wisselen.
  3. IQWire
    Misschien had je het al gezien op de foto’s. Op de IQwire kabels kun je een externe voeding aansluiten. Via een adaptor of een accu, net wat je voorkeur heeft. We zijn eigenlijk nog nooit tegen gekomen dat een camera dit nodig had. Maar in sommige uitzonderlijke gevallen is het handig dat de optie er is. Dus in het geval van te weinig stroom uit de desktop/laptop dan is dit ook een betere oplossing dan een hub.

Poorten

Je zal misschien denken, “Die heb je al gehad”. En dat klopt.
Maar dit heeft niet met stroom te maken.
Het is me regelmatig gebeurt dat om een onverklaarbare reden (normaal deed hij het nooit) mijn camera niet meer herkend werd, ik kon hem aan en uit zetten zo vaak als ik wilde maar niets werkte. Tot ik van poort wisselde, gewoon van Poort 1 naar Poort 2 en alles werkte weer. Gebeurt je dit dus, probeer even een andere poort, een reboot loste dit trouwens vaak ook op.

Richting van de kabel

Geloof het of niet, maar een tetherkabel heeft een richting. Bij de IQwire zie je dit netjes door een afbeelding op de connector aan de computer kant. Krijg je dus geen verbinding check dan even voor de zekerheid of de kabel er goed om in zit.

Connector zelf

Dit zien we zelden, maar het is wel voorgekomen jammer genoeg.
USBc is geniaal, het maakt niet uit hoe om je de connector erin drukt het werkt altijd…. ja nee dus. Het zou niet mogen maar we hebben het met harddisken meegemaakt en met tethering, als je het gevoel hebt dat de snelheid enorm tegenvalt of dat je continue stroom verliest of connecties, gewoon voor de grap… check eerst of er geen stof of vuil in de connector zit en dan … draai ze eens om (natuurlijk niet allebei). Let wel, als dit je oplossing is behoor je bij een hele kleine groep maar ik zou het wel altijd even proberen.

Voorkom vuil in je connectoren door altijd na gebruik de meegeleverde IQconnect beschermers terug te plaatsen.

De verlichte boosters zijn goed te zien in de studio.

Besturingssysteem

Geloof het of niet maar er is vaak een flinke oorlog aan de hand achter de schermen van het besturingssystem.  Ik zal je een paar combinaties geven die we tegen gekomen zijn, en waar je op kan letten.

Ten eerste zou ik bij troubleshooting even de computer van het internet af halen. En ALLE virus scanners, firewalls, popup killers etc. echt ALLEMAAL volledig uitschakelen. Deze kunnen soms voor een probleem zorgen. Soms is het een klein programmaatje wat op het eerste gezicht misschien niets te maken heeft met connectie problemen over USB. Maar denk maar na… het is een externe verbinding.

Dan hebben we onze vrienden van Dropbox, OneDrive etc.
Allemaal uitzetten als we aan het testen zijn. Vooral Dropbox kan soms zo dwars liggen dat Capture One niet eens de camera meer herkend. Verder zijn het super oplossingen, begrijp me goed maar voor troubleshooting moeten ze echt even uit.

Native software of elke andere software die USB poorten kan “claimen.”
Uren ben ik kwijt geweest.
Wat ik ook probeerde ik kreeg Capture One maar niet aan de gang met mijn Sony camera, hopeloos. Nieuwe kabels, kortere kabels, andere poorten, andere switches etc. (Hoe denk je dat dit artikel tot stand is gekomen, en wat grijze haren?) Niets werkte.

Natuurlijk een reboot gedaan (nog vergeten te vermelden, daar moet je eigenlijk altijd mee beginnen, zal het er meteen bijzetten) maar niets werkte. En dan ineens… ik had een test gedaan met de Sony software voor een cursist die ermee wilde werken en wat vragen had. Maar ik had toch een reboot gedaan? De software was helemaal niet a..c..t.ief ?

En dan ineens komt het vermoeden dat Windows/MacOS misschien een process starten wat roet in het eten gooit. Inderdaad toen ik op de machine de Sony software had verwijderd en de machine herstart was werkte alles weer als vanouds. Later bleek inderdaad dat Sony een soort van “sensor” software installeert die de camera detecteert. Erg handig natuurlijk maar niet als Capture One dat ook wil doen!

Onorthodoxe oplossingen

Maak je geen zorgen we gaan geen kaarsen branden of andere enge dingen.
Soms werken er dingen waarvan je de connectie niet direct ziet.

Bij Cascable bijvoorbeeld werkt Sony perfect. Maar als je de camera uit zet krijg je met geen mogelijkheid meer een connectie. Kabels los, iPad herstarten (soft reboot). Ik snapte er niets meer van. Tot ik de tip kreeg om even de accu los te halen van de camera.. en inderdaad. Als je dus echt geen verbinding krijgt haal dan even de accu uit de camera en druk hem er daarna weer in.

Als je iets wil wat niet kan

Soms wil je dingen die niet kunnen, maar voor soms is er een “omweg”
Voordat ik Smartshooter gebruikte hebben jullie me toch wel eens zien schieten met Lightroom en de Sony. Ik gebruikte toen een zogenaamde Hotfolder.

Dus als je wil schieten naar een programma maar je camera word niet ondersteund check dan of die software een Hotfolder ondersteund. Je kan dan in de software een folder aangeven die steeds gecontroleerd wordt. Als er nieuwe foto’s in verschijnen dan worden deze getoond. Niet alle software gebruikt Hotfolders zoals Lightroom en Capture One. Ze laten dan wel de foto’s zien die binnen komen maar gaan niet naar de volgende voor full screen preview. Let daar dus wel op. Soms is er wel een optie zoals bv “Advance to next” maar als je die niet hebt dan is het vaak niet mogelijk om de foto’s groot te zien. Ze komen dan natuurlijk wel gewoon binnen.

Andere dingen waar je op moet letten

Bij sommige camera’s is het mogelijk om de foto’s zowel op de kaart als op de desktop/tablet te laten zien. Bij Sony is het bijvoorbeeld ook mogelijk om de RAW files op de kaart te laten en kleine JPGs over te sturen. Vooral voor oudere laptops is dit een uitkomst. Bij het gebruik van moderne kabels zoals de IQwire hoef je je over snelheid totaal geen zorgen te maken dus gebruik dan altijd RAW.

Als je camera geen foto’s op de kaart opslaat maar alleen naar het aangesloten apparaat verstuurd houd dan toch een kaart in de camera. Mocht je ooit de verbinding verliezen dan schiet je namelijk automatisch door op de kaart. Je bent dan dus nooit een foto kwijt.

Wil je dan toch een backup van je foto’s ?
Gelukkig is dat heel makkelijk. Er zijn legio software oplossingen die het mogelijk maken om een Hotfolder te backuppen met een bepaalde interval van bijvoorbeeld 1 minuut. Als je dat naar een externe harddisk of kaartje wat je in de kaartlezer stopt stuurt dan heb je direct een backup van alles wat binnen komt.

Eigenlijk is dit maar een hele kleine greep uit alles wat we in de afgelopen 12 jaar zijn tegen gekomen. Tetheren is veel meer dan een kabeltje verkopen. Als fotografen staan we regelmatig onder druk en hebben we geen tijd om ook nog eens zorgen te hebben over iets wat niet werkt en dat allemaal uit te moeten zoeken. Vandaar deze tethering handleiding. En je kan bij ons altijd terecht kan met je vragen over IQwire en tetheren. We proberen alle vragen binnen 24 uur te beantwoorden.

Zoals tetheren verbinden betekend en het niet gewenst is als die verbinding verbroken word willen wij als leverancier er altijd voor zorgen dat je een vertrouwde verbinding behoudt dankzij onze support.


Ik gebruik zelf al geruime tijd de 10 meter IQwire in onze studio. Ik gebruik hem gedurende workshops en ook tijdens verschillende events. De coating is flexibel maar erg stevig en de kabel trekt geen vuil aan. En wat er aan zit kun je er snel vanaf vegen. Als de demo klaar is moet ik vaak redelijk snel het podium af en naar de volgende. De kabel is ondanks de 10 meter snel opgerold en met de meegeleverde strap vast gezet.

Het eerste wat me opviel was de extreem snelle en soepele overdracht van de files naar de computer en iPad Pro. (Opladen van mijn Sony A7RIV word zelfs op de iPad gewoon ondersteund) De IQconnect en de inline boosters werken erg goed. Vooral van de 10 meter kabel was ik erg onder de indruk. Daarnaast ben ik altijd een fan geweest van fel gekleurde kabels en rood… tja het is helemaal mijn ding. Ook is het handig gedurende workshops, waar iedereen toch wat vrij rondloopt, dat de boosters verlicht zijn, dat scheelt heel wat ongelukjes.

We waren zo onder de indruk van de 10 meter kabel dat we besloten hebben om IQwire naar Nederland te halen.

Ter introductie krijgt iedereen die de 10 meter IQwire besteld via www.iqwire.nl er gratis een ARCA Cable Block bij en vervallen de verzendkosten.

Ben jij klaar voor de the next generation……

 

PS: We hebben erg ons best gedaan om alles te benoemen in deze tethering handleiding. Staat jouw probleem er niet bij? Neem contact met ons op.