een greep uit het assortimet van de magnetische producten voor speedlights en ronde flitsers

Rogue magnetisch systeem voor ronde flitsers en speedlights

Er zijn altijd van die producten waarvan je denkt “dat is niet gemaakt voor fotografen”. Je kent ze wel. Het ziet er fantastisch uit (op papier),  maar gebruik in de praktijk is natuurlijk wat heel anders.Laten we eerlijk zijn, dit is niet het eerste magnetische systeem, maar waarschijnlijk wel de laatste die je nodig hebt. In dit artikel vertel ik (Frank) je over alle onderdelen van het Rogue magnetisch systeem voor ronde flitsers/speedlights.

Als je het licht kunt sturen kun je je onderwerp of model er meer uit laten springen. Extra creatieve foto’s maak je met kleurgels. Dankzij de correctiegels corrigeer je de kleurbalans in alternatieve lichtomstandigheden. Denk aan ruimtes met TL verlichting of gloeilampen. Corectiegels zijn belangrijk voor alle situaties waar je flits gebruikt.

 

Rogue Flashbender 

Rogue ken je natuurlijk van de Flashbender. Een simpele oplossing (in divere groottes) om het licht van je speedlight te sturen. Ik ben betrokken bij de ontwikkelling van de Flashbender XL Pro Super Soft Silver. Dus met een zilveren binnenkant in plaats van wit. Daarom is dat de Frank Doorhof signature Flashbender, compleet met grid en softbox.  Tot voor kort was dat de enige modifer die ik op mijn speedlights gebruikte, tot nu……

Frank Doorhof flashbender

de Flashbender past altijd in je tas

 

Rogue Magnetisch systeem voor ronde fliters/speedlights

Rogue Round Flash Kit incl converter voor rechthoekige speedlights

Rogue Round Flash Kit incl converter voor rechthoekige speedlights

Zoals gezegd er zijn meer magnetische systemen maar Rogue heeft erg goed geluisterd naar de opmerkingen en wensen van de fotografen. Het systeem is exact aangepast aan wat een fotograaf nodig heeft. Dus laten we eens kijken naar het systeem.Laat ik wel beginnen met de opmerking dat ik het systeem vooral gebruik met modelfotografie, zowel in de studio als op locatie. Dit is echter maar een zeer klein gedeelte van de toepassingen. Dit is echt een perfect systeem voor trouwfotografen, eventfotografen en elke fotograaf die met (ronde) flitsers of speedlights  werkt en gewoon superflexibel moet zijn.

Dus laten we beginnen 😀 en leer alles over het Rogue magnetisch systeem voor ronde flitsers/speedlights.

 

Voor welke flitsers is het magnetische systeem geschikt?

Ten eerste moet je weten dat dit systeem ontworpen om op veel verschillende flitsers gebruikt te worden.  Van de razend populaire “ronde” flitsers zoals Goddox, Westcott en de Profoto A serie bijvoorbeeld. Voor de laatste is wel een adapterring nodig. De gebruikelijk rechthoekige flitsers worden rond met stevige siliconen adapters.

Ik gebruik voor mijn Nissin speedlights de standaard speedlight adapter. Maar er is ook een adapter small voor kleinere speedlights.  Voor de meeste speedlights zal Standard  perfect werken. Van de Nissin speedlights heb ik wel de zoomkop verwijderd. Hij  werkt ook wel met de zoomkop op de flitser maar zonder de zoomkop zit alles een stuk steviger. Let wel… niet elke speedlight heeft een aparte zoomkop.

 

Adapter Ring

de Rogue Flash Adapters zijn is er in Small en Standard. Standaard is bijna altijd goed.

Ik ga in deze review de complete set reviewen, maar je kan de onderdelen ook los kopen natuurlijk in  Frank Doorhof webshop

 

De Dome

Als eerste hebben we de Diffuser Dome.
Laten we maar met de deur in huis vallen.
We gaan natuurlijk niet van een kleine lichtbron ineens superzacht licht krijgen, iedereen die zoiets belooft is niet op de hoogte van hoe licht werkt. Een kleine lichtbron zal altijd een harder licht geven dan een grote softbox.

Maar toch doet de Dome iets heel moois.

Rogue Flash Diffuser Dome

Rogue Flash Diffuser Dome

Door de gehele opbouw van de Dome wordt het licht  omni directioneel in plaats van gericht. En dit maakt een ENORM verschil. Ik ga niet zeggen dat je het effect krijgt van een grote softbox. Maar dit komt wel heel dicht in de buurt van wat je kan verwachten van een medium softbox. Dit is een hele slimme manier om van een kleine lichtbron toch iets te maken wat heel dicht in de buurt komt van echt zacht licht.

 

foto gemaakt met een blauw gel onder de diffuser dome

Hier gebruik ik een blauwe gel onder de Dome. Door de manier waarop de Dome het licht verspreidt krijg je een nagenoeg onzichtbare blauwe gloed in het beeld. Echt fantastisch voor dit soort effecten. 

Het “nadeel” is wel dat het licht bijna overal heen gaat. Dit zal  voor de meeste mensen geen enkel probleem zijn. In tegendeel, het helpt juist enorm met het oplichten van de gehele scene of een groot deel van het model.

Zien is geloven

Gedurende de livestream van Digital Classroom heb ik voor de eerste keer dit systeem gebruikt. Ik wilde de kijkers laten zien hoe gemakkelijk het magnetisch systeem voor ronde flitsers/speedlights te gebruiken is. Zelfs als je er nog nooit mee gewerkt hebt!  Veel kon ik al voorspellen qua licht maar bij de Dome had ik toch wel wat vraagtekens. Maar zoals je in de stream kan zien werd ik ongeveer per foto enthousiaster.

De Dome is perfect voor een mooi portret of voor fill-in flits met of zonder een kleurtje, zoals je in de voorbeelden ziet.

Maar waar de Dome echt tot zijn recht komt is als fill-in met of zonder kleurengel. Gedurende de livestream zie je me dit ook doen. En het mooie van de Dome is hier zonder twijfel dat je zonder al te veel moeite de gehele scene kan bijlichten met standaard of gekleurd licht. Dit geeft enorm veel flexibiliteit in  uitlichten van een model/set maar ook veel creativiteit door de gels te gebruiken.

zacht licht met de dome

Studiokwaliteit zacht licht in een superklein pakketje. Geen enkel probleem met de combinatie van Flashbender en het magnetisch systeem voor ronde flitsers/speedlights

alles komt samen, blauwe gel, rode gels en flashbender

Een opstelling met de Flashbender en het magnetische systeem met blauwe en rode gel. Alle fotos in dit artikel zijn gemaakt tijdens de live stream. Zoals je ziet een fantastische mix van licht en kleur en door het gebruik van de dome geen extra schaduwen.

Gels

En dan komen we bij de gels. Onder de dome heb ik meestal de kleurgels zitten.
Het wisselen van gels is super simpel, je haalt de ring met de dome eraf en plaatst de nieuwe gel en… wel je klikt de Dome weer terug en klaar. Je kan ook de gel lens gebruiken die standaard in de kit zit.

Rogue Round Flash 20 Gel Kit Ultimate Portrait Collection

Rogue Round Flash 20 Gel Kit Ultimate Portrait Collection

De gels zelf zijn van het bekende merk Lee en zijn supersterk en speciaal gecoat zodat ze niet (makkelijk) scheuren. Dit is een probleem met veel kleurgels, maar de Rogue kit voelt lekker sterk. Een paar kleurgels worden altijd standaard meegeleverd. Maar als je de Ultimate Portrait Collection Gelkit koopt heb je echt een enorme keuze aan kleuren. Het moet wel heel gek lopen wil jouw favoriete kleur of tint van die kleur er niet tussen zitten.

 

Correctiegels

En naast de creatieve gels die altijd goed werken om wat extra sfeer in een foto te brengen zijn er natuurlijk ook zogenaamde correctie gels. Deze zijn zeer belangrijk als je vaak in verschillende licht omstandigheden fotografeert, met deze gels kun je de flitsers dezelfde “kleur” geven als het aanwezige licht. Denk bv aan het fotograferen met standaard gloeilampen, het licht van de gloeilampen is veel roder dan de flitsers, en dus gebruik je daarvoor een correctie gel. Rogue levert een speciale kit met genoeg gels om je in elke situatie perfect te laten flitser.

Rogue Round Flash 20 Gel Kit – Color Correction Collection

Rogue Round Flash 20 Gel Kit – Color Correction Collection

Grid(s)


Om het licht nog meer te richten kun je de Rogue Flash Grid 45, en zoals verwacht… ook de grid is natuurlijk aanwezig in de kit. Als je (zoals ik) veel gericht licht gebruikt en wat meer flexibiliteit wil hebben qua grids, kun je rustig een paar grids op elkaar stapelen voor een super gefocusseerd licht.

Rogue Flash Grid 45

Rogue Flash Grid 45, stapel ze op elkaar voor een nauwe lichtstraal

Conclusie

Rogue zet een super flexibel systeem neer wat perfect zal aansluiten bij elke fotograaf die graag met speedlights of kleinere ronde flitsers werkt maar zich niet wil vastleggen in 1 stijl. Met het magnetische systeem is er al enorm veel mogelijk van vlak licht met de dome naar zeer hoog contrast met de grids en elke combinatie.

Combineer het met de kleurengels en je snapt waarom ik gedurende de livestream steeds enthousiaster werd. Dit is echt een systeem waar ik voor de volle 100% achter sta. Persoonlijk gebruik ik 3 speedlights op locatie met 2 magnetische systemen en een flashbender met striplight en een kleurgel kit.

 

Verschillen met andere magnetische systemen

Rogue zet met dit magnetisch systeem voor ronde flitsers/speedlights een product op de markt wat veel problemen oplost waar fotografen in de praktijk tegen aan lopen. En soms zijn het kleine dingen zoals bijvoorbeeld de manier waarop je de ringen op elkaar zet. Ze klikken enorm makkelijk aan elkaar maar probeer ze rechtstandig eraf te halen en je moet echt kracht zetten, maar als je het trucje eenmaal doorhebt dan klik je ze letterlijk zo los.

Het Rogue systeem zit behoorlijk vast maar als je de ring iets uit elkaar drukt aan 1 kant dan laat het systeem veel makkelijker los en is het wisselen van bv een kleurgel een werkje van een paar seconden.

Persoonlijk vind ik dit ideaal aangezien ik niet wil dat gedurende een foto shoot onderdelen loslaten of dat ik sta te rommelen met het wisselen van kleurgels omdat ik mijn systeem amper loskrijg. Dit is letterlijk het beste van 2 werelden, het zit zowel muurvast maar is ook zo te verwijderen, erg knap gedaan.

Waar veel mensen blij mee zullen zijn is de manier waarop de magneten verwerkt zijn. Dit systeem is zo ontworpen dat de magneten vast blijven zitten in de ringen, dus geen magneten die soms uit de ring vallen en dan maar weer teruggevonden moeten worden.

Als ik eerlijk ben zou ik niet weten wat je meer nodig zou hebben.

 

Nog meer informatie 

Vanaf nu is het magnetische systeem via onze webshop te koop of in de betere camerawinkel
Zie www.rogueflash.nl voor algemene informatie en de NL/BE dealers.
Zie de livestream van Digital Classroom waar ik dit systeem introduceer via ons YouTube kanaal.

 

Hier kun je de video zien (in het Nederlands) waar ik het systeem uitgebreid laat zien.
Wil je meer informatie over Rogue en je werk delen ?
Dan is onze  Home of Rogue Facebook groep ideaal voor jou :).